Thursday, November 04, 2010

Diagnoosi

Tänään kolahti postilaatikosta yhteenveto viime torstain tapaamisesta onkologin kanssa. Lähinnä paperissa kerrataan kaikki aiemmin tapahtunut, paikan päällä käsikopelolla tehtyjen tutkimusten tulokset ja hoitosuunnitelma. Mielenkiintoisimpana paperissa olivat melanooman erilaiset luokitukset, joita en vielä tähän mennessä ole päässyt kuulemaan, enkä ole ottanut asiaksi kysyäkään. Muiden blogeja lukiessa olen huomannut, että kaikki tuntuvat tietävät tarkalleen oman diagnoosinsa suomeksi tai englanniksi sekä latinaksi puhumattakaan siitä miten asiantuntevasti monet puhuvat lääkityksistään ja muista hoidoistaan. Käydessäni ensimmäisessä tuumorikokouksessa äitini kanssa, hän sattui kysymään osaanko jo kulkea sairaalassa. Pohdimme siinä sitten, että se on jo huono merkki, jos osaa sujuvasti kulkea sairaalassa (paitsi jos on siellä töissä!) - silloin on tullut vietettyä siellä liian kauan aikaa. Sama taitaa päteä myös hoitojen tuntemiseen. Kenenkään ei pitäisi sairastaa niin pahasti, että ehtii muuttua sairautensa asiantuntijaksi, mutta valitettavan monelle käy juuri niin.

Pääsen siis liittymään virallisen diagnoosinsa tietävien ihmisten jaloon joukkoon. Tässä se nyt on: melanoma nodularis malignum regio craniei cum met. lymphonodus colli l. dx. pT4a N1b M0, stage IIIA. Tämä siis paperin diagnoosi-osioista, mutta huomasin, että selosteen ensimmäisellä sivulla oli kirjoitettu stage IIIB. Google-tohtori kertoi B:n olevan tässä tapauksessa se oikea kirjain. Harmi, A olisi taas ollut hitusen parempi.

Esitietojen kohdalla lukee selvemmin: ulseroitumaton, nodulaarinen maligni melanooma, Breslow 12mm, Clark 5. Alla olen eritellyt hieman näiden numeroiden ja kirjainten merkitystä. En kuitenkaan ole minkään lääketieteen alan asiantuntija, joten saattaa sisältää väärinkäsityksiä :)

Nodulaarinen melanooma on melanoomista toiseksi yleisin (15-35%). Yleisin on pinnallisesti leviävä melanooma (50-70%). Nodulaarinen melanooma on aggressiivisin melanoomatyyppi, joka kasvaa pystysuunnassa, eli litteän luomen sijaan muistuttaa jonkinmoista paukamaa. Jos omani ei olisi kasvanut kallon päällä, jossa ihoa on ohuelti ja luu tulee nopeasti vastaan, se olisi voinut venyä syvällekin kehoon ja olla siten entistä vaarallisempi ja vaikeampi poistaa. Voin kuvitella että poistokohtaan olisi jäänyt syväkin kuoppa, koska tervekudosmarginaalin olisi pitänyt ulottua joka suuntaan kasvaimen ympärille, myös sen alle.

Clarkin luokka kuvaa mihin ihokerrokseen melanooma ulottuu (I = pinnallinen, V = ihonalaiseen rasvakudokseen ulottuva), ja Breslow'n luokka kuvaa melanoomakasvaimen paksuutta. T-luokitus, joka näkyy tuossa omassa diagnoosissanikin (T4a) määrittyy Breslow'n luokan, Clarkin luokan sekä ulseraation perusteella. Ulseraatio puolestaan tarkoittaa kasvaimen pintakerroksen puuttumista, ja se huonontaa ennustetta entisestään, vaikkakaan en osaa sanoa mistä huonontuminen tarkalleen johtuu. Oman melanoomapahkani suunnattomasta koosta kertoo sekin, ettei T-luokituksessa huomioida melanooman paksuutta kuin 4mm asti, ja kaikki sitä suuremmat kasvaimet ovat automaattisesti luokkaa T4. A tarkoittaa, ettei melanoomassani ollut ulseraatiota.

N-luokituksella (omani N1b) kuvataan miten moneen imusolmukkeeseen melanooma on ennättänyt, ja miten paljon melanoomaa imusolmukkeista löytyy. N1 tarkoittaa siis, että melanoomaa löytyi yhdestä imusolmukkeesta, ja b tarkoittaa makrometastaasia, eli etäpesäke oli huomattavissa jo ilman mikroskooppisia tutkimuksia.

M-luokitus viimeisenä kuvaa niiden etäpesäkkeiden määrää, jotka ovat muualla kuin imusolmukkeissa. Jos M-arvoni olisi mitään muuta kuin 0, melanoomani olisi automaattisesti levinneisyysasteeltaan luokkaa IV, eli pahin mahdollinen.

Tärkein kohta diagnoosissani on melanooman levinneisyysluokitus, eli yksinkertaisesti tuo IIIB, joka summaa kätevästi kaikki nuo muut arvot. eMedicinen mukaan 5-vuoden selviytymisennuste IIIB-tason melanoomaa sairastaville on 46-59%, eli vähän fifty-sixty (lähde). Terveyskirjaston suppean taulukko antaa 5-vuoden selviytymisennusteeksi 45% ja 10-vuoden ennusteeksi 36% (lähde). Cancer.orgin mukaan 5-vuoden ennuste on 59% ja 10-vuoden ennuste 43% (lähde). Prosenteilla mitataan tietenkin sitä kuinka moni sairastuneista on vielä elossa noiden vuosien jälkeen, eikä sitä, ovatko he parantuneet taudistaan. Melanooma on mahdollista parantaa vain leikkauksella, ja silloinkin vain, jos se huomataan ajoissa. Liitännäishoidoilla pyritään parantamisen sijaan vähentämään melanooman uusiutumisriskiä tai helpottamaan IV-tason potilaan oloa.

Toistettakoon vielä, että vain alkutekijöissään oleva melanooma voidaan kokonaan parantaa, joten tarkkailkaa ihoanne!

Melanoomatietoa:

Käypä hoito: Ihomelanooma
Wikipedia: Melanoma
Cancerhelp.co.uk
Cancer.org

No comments:

Post a Comment